صفر تا 100 راه ‌اندازی استارتاپ در ایران

مقدمه

بدون شک بارها کلمه استارتاپ را از منابع مختلف شنیده‌اید. در جامعه ما تصورات مختلف و گاهی اشتباه درمورد استارتاپ‌ها و نحوه راه اندازی آن‌ها وجود دارد. راه اندازی استارت آپ از دور به نظر جذاب، پولساز و البته ساده می‌آید. واقعیت این است که با وجود جذاب و پولساز بودن، فرایند راه اندازی استارتاپ (و مراحل نگهداری و گسترش آن) به هیچ عنوان ساده نیست! بیش از 90% استارتاپ‌ها در مراحل اولیه شکست می‎خورند. کمپانی‌های بزرگی مثل فیس‌بوک، اینستاگرام و واتسپ و حتی مدل‎های داخلی مثل اسنپ و دیجی کالا‌، جزئی از 10% استارتاپ‌های زنده مانده هستند. در این مطلب به بررسی مراحل راه اندازی استارتاپ، نمونه استارتاپ‌های موفق و هزینه راه ‌اندازی استارتاپ در ایران را بررسی کنیم؛ پس با ما همراه باشید.

استارتاپ چیست؟

استارتاپ چیست؟

واژه استارتاپ (startup) به معنی سازمانی است که در مراحل ابتدایی تاسیس است. از نظر متخصصان این حوزه، تعریف جامعی برای استارتاپ مطرح نشده است. حتی در زبان فارسی نیز هنوز برای واژه استارتاپ معادلی درنظر نگرفته‌اند. اما براساس اطلاعاتی که در اختیار است، می‌توانیم بگوییم که کسب و کار یا شرکت نوپایی است که در آن چند نفر بر روی یک ایده جدید کار می‌کنند. کارفرماهایی استارتاپ‌ها معمولا یکی از این دو هدف را در ذهنشان دارند:

  • ساختن یک محصول
  • ایجاد یک خدمت

یکی از چالش‌های پیش روی راه اندازی استارت آپ بودجه است، یعنی این کمپانی‎ ها اغلب با هزینه بالا و درآمد پایین تاسیس می‎شوند. برای شناخت دقیق‌تر مفهوم یک استارتاپ، شاید بد نباشد بدانید که این شرکت‎ها روی «یک» خدمت یا کالای خاص تمرکز دارند و آن را به بازار ارائه می‎کنند، معمولا بیزنس مدل کامل و همه‌جانبه ندارند، و مهم‎تر از هم منابع مورد نظر برای رفتن به مرحله بعد را هم ندارند. بسیاری از استارتاپ‌ها با هزینه شخصی موسسان‌شان راه اندازی می‎شوند. این یعنی برای داشتن بودجه بیشتر نیازمند سرمایه گذار هستند. سرمایه گذارهایی مثل دوستان، خانواده و یا افراد غریبه.

مراحل راه اندازی استارتاپ

در ادامه با مراحل راه اندازی استارتاپ آشنا می‌شویم:

ایده‌ی مناسب را بیابید

اولین قدم در راه اندازی استارتاپ داشتن یک ایده‌ی خوب است. این ایده می‌تواند هر چیزی باشد، از یک کسب و کار آشپزی و ارسال غذا تا خدمات بانکی. مهم است که ایده‌ی شما جدید باشد و  نیازی را برآورده کند. برای رسیدن به یک ایده خوب و خاص، که قبلا در جامعه وجود نداشته باشد، نیاز است که خوب فکر کنید و کمبودها و نیازهای مردم را بشناسید. بسیاری از کسب و کارهای بزرگ نیز به همین روش، ایده پردازی و اجرا شده‌اند.

درمورد ایده خود تحقیق کنید

پس از یافتن ایده موردنظر و تصمیم گیری قطعی درمورد راه اندازی استارتاپ، نیاز به تحقیق دارید. تحقیقات باید به صورت کامل باشد؛ زیرا قرار است سرمایه‌ای مشخص به آن اختصاص پیدا کند. اولین قدم برای تحقیق در راه اندازی استارتاپ، آگاهی از عملی بودن ایده‌ است. درواقع هدف شما از عملی کردن ایده‌تان این است که پروسه‌ای اشتباه یا سخت را به روندی صحیح و ساده‌تر تبدیل کنید.

 

باید از کاربردی بودن ایده ی خود اطمینان حاصل کنید. اگر میانه‌ی راه متوجه شدید که در حقیقت ایده‌ بدون کارآیی است و مشکلی را حل نمی‌کند یا تکراری است؛ باید از آن صرف نظر کنید. چیدن یک بوم کسب و کار نیز می‌تواند پاسخی برای سوالات شما باشد. همیشه پیش از شروع مرحله‌ی بعد باید مستندات تحقیقات خود را جمع آوری و نگهداری کنید. مطمئن باشید در آینده برای جذب سرمایه گذار به کارتان می آید.

ساخت طرح اولیه

یکی از مراحل مهم راه اندازی یک استارتاپ، ساخت نمونه اولیه از ایده است. اگر استارتاپ شما در حوزه تولید محصولی خاص فعالیت می‌کند، باید قبل از شروع به کار چند نمونه از آن را بسازید. در صورتی که قصد دارید در حوزه ارائه خدمات استارتاپ راه اندازی کنید، بهتر است تحقیقات را به شکل گسترده‌تر ادامه دهید. این طرح باید شامل شرح محصولات یا خدمات، تجزیه و تحلیل بازار، استراتژی‌های بازاریابی، برنامه مالی و پیش‌بینی‌های رشد باشد. یک طرح کسب‌وکار خوب نه‌تنها به شما در برنامه‌ریزی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به عنوان ابزاری برای جذب سرمایه گذاران نیز مورد استفاده قرار گیرد.

ارائه نمونه اولیه به تعداد محدودی از افراد

در این مرحله، شما باید نمونه اولیه (MVP) از محصول یا خدمت خود را توسعه دهید. MVP نسخه‌ای از محصول است که شامل ویژگی‌های اصلی است و برای تست در بازار ارائه می‌شود. هدف این طرح، دریافت بازخورد واقعی از کاربران و بهینه سازی محصول بر این اساس است. تست‌های کاربری و تحلیل بازخوردها از مشتریان در این مرحله حیاتی هستند.

پس از ایجاد نمونه‌ی اولیه، باید به تعداد مشخصی از افراد ارائه شود. نیازی نیست که جامعه هدف گسترده‌ای داشته باشید، بلکه حدود ۱۰۰ نفر کافی است. چنانچه محصول شما فیزیکی باشد، به راحتی قادر هستید آن را تولید و به دیگران نشان دهید. اما در صورتی که قصد ارائه خدمات مشخصی را دارید، می‌توانید با طرح یک پرسشنامه این کار را انجام دهید.

تأمین مالی و جذب سرمایه گذار

تأمین مالی یکی از چالش‌های بزرگ در راه اندازی استارتاپ است. شما می‌توانید از منابع مختلفی برای این کار استفاده کنید: از جمله سرمایه گذاری شخصی، وام‌های بانکی و تأمین مالی جمعی. مهم است که نیازهای مالی خود را به‌دقت شناسایی و برنامه‌ای برای جذب سرمایه گذاران داشته باشید. به یاد داشته باشید که سرمایه گذاران پیشنهادهای مختلفی از استارتاپ‌های گوناگون دریافت می‌کنند. پس به این فکر کنید که چرا باید روی کسب و کار شما سرمایه گذاری کنند؟

توجه به این نکات احتمال موفقیت شما را در مراحل شروع استارتاپ و جذب سرمایه گذار بیشتر می‌کند.

  • به سراغ سرمایه گذاری بروید، که با حوزه کاری شما آشنا باشد.
  • با بیزینس پلن حرفه‌ای به سراغ سرمایه گذار بروید و آماده باشید تا به تمام سوالات او پاسخ دهید.
  • در صورت نیاز نمونه‌ای از محصول یا ماکتی از کسب و کار خود آماده کنید و آن را به سرمایه گذار نشان دهید.
  • با فنون مذاکره آشنا شوید.
  • با ایجاد بستر برند، منافع سرمایه گذار را مشخص کنید.

مراحل راه اندازی استارتاپ

ایجاد نام و دامنه برای فعالیت در اینترنت!

در ادامه، برای راه اندازی یک استارتاپ، نیاز است تا نامی را انتخاب کنید. نامی را برگزینید که برای مشتری تجربه‌ی استفاده از محصول را تداعی کند. عجول نباشید و همه‌ی گزینه‌ها را با صبر و حوصله بررسی کنید. از دیگران نیز مشورت بگیرید. یک برند باید در کنار زیبایی، متناسب با اهداف شما از تولید محصول باشد.

پس از برگزیدن نام و برند کسب و کار، بلافاصله دامنه‌ی آن را ثبت کنید. در تمامی شبکه‌های اجتماعی صفحه‌ای با نام برندتان ایجاد کنید. نیازی به فعالیت در آن‌ها پیش از عملی کردن ایده تان نیست. تنها کافیست آن را برای خود ذخیره کنید. پس از آن می توانید کار را به یک تیم تولید محتوای حرفه‌ای، سوشال مدیا مارکتر و سئوکار کاربلد بسپارید تا برندتان را به خوبی معرفی کنند.

انتخاب مشاور کار درست

دیدگاه یک مشاور با تجربه نسبت به طرح، قطعا دقیق تر و همه جانبه تر از زاویه ی دید شما می باشد. حضور یک مشاور راه اندازی کسب و کار اینترنتی می‌تواند در برداشتن موانع از سر راهتان بسیار سودمند باشد. همچنین یک مشاور حرفه‌ای می‌تواند شما را از همه چیز در زمینه ی فعالیتتان آگاه سازد. شاید مدیریت چالش ها به تنهایی کار آسانی نباشد. پس انتخاب فردی موفق و مجرب کمک زیادی به راه اندازی استارتاپ شما می کند.

راه اندازی و بازاریابی

پس از آماده شدن محصول، زمان آن فرا می‌رسد که استارتاپ خود را راه اندازی کنید. در این مرحله، استراتژی‌های بازاریابی برای جذب مشتریان جدید اجرا می‌شود. استفاده از رسانه‌های اجتماعی، تبلیغات آنلاین، و روابط عمومی به شما کمک می‌کند که بازار هدف خود را جلب کنید.

مدیریت و رشد کسب و کار

پس از راه اندازی، نظارت بر عملکرد کسب‌وکار و بهینه‌سازی فرآیندها اهمیت زیادی دارد. شما باید به‌طور مداوم عملکرد خود را تحلیل و بر اساس آن تصمیمات استراتژیک بگیرید. رشد پایدار نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و گسترش ظرفیت‌های تولید یا خدمات است.

جمع‌آوری و تحلیل بازخورد مشتریان برای بهبود مستمر محصولات و خدمات شما حیاتی است. این بازخورد می‌تواند از طریق نظرسنجی‌ها، نقدها و تحلیل رفتار کاربران جمع‌آوری شود. با استفاده از این اطلاعات، شما می‌توانید به‌روزرسانی‌ها و تغییرات لازم را اعمال کنید.

نمونه استارتاپ‌های موفق

نمونه‌های موفق استارتاپ‌ها در چند سال اخیر نشان‌دهنده نوآوری و خلاقیت در حوزه‌های مختلف هستند. در ادامه، به بررسی چند استارتاپ موفق و عوامل موفقیت آن‌ها می‌پردازیم:

اوبر (Uber)

اوبر، یک پلتفرم خدمات حمل‌ونقل و تاکسیرانی است. این شرکت در سال 2009 تأسیس شد و با ارائه خدمات تاکسی آنلاین، به‌سرعت به محبوبیت رسید. عوامل موفقیت اوبر شامل مدل کسب‌وکار نوآورانه، استفاده از تکنولوژی برای سهولت در دسترسی و ارائه تجربه کاربری برتر بود. اوبر توانست با ایجاد یک شبکه گسترده از رانندگان و مسافران، صنعت حمل‌ونقل را متحول کند.

ایر بی ان بی  (Airbnb)

Airbnb در سال 2008 تأسیس شد. این استارتاپ با مدل کسب‌وکار نوآورانه‌اش، به افراد اجازه می‌دهد که اتاق، آپارتمان یا خانه‌های خود را به مسافران اجاره دهند و خود نیز اقامتگاه موردنظرشان را اجاره کنند. عواملی که به موفقیت ایر بی ان بی کمک کردند شامل:

  • ارائه اقامتگاه‌های متنوع از خانه‌های معمولی تا اقامتگاه‌های خاص!
  • دسترسی به گزینه‌های مختلف در رنج‌های قیمتی متفاوت.
  • طراحی کاربرپسند پلتفرم و سیستم اعتبارسنجی برای مهمانان و میزبانان.
  • ایجاد جامعه‌ای از میزبانان و مهمانان که باعث افزایش اعتماد و تعامل می‌شود.

اسکایپ (Skype)

اپلیکیشن اسکایپ در سال 2003 تأسیس شد و به‌عنوان یک پلتفرم ارتباطی آنلاین شناخته می‌شود. این استارتاپ با ارائه خدمات تماس صوتی و تصویری رایگان، انقلابی در نحوه ارتباط مردم ایجاد کرد. نوآوری در تکنولوژی صدا و تصویر و فراهم آوردن یک تجربه کاربری ساده از دلایل اصلی موفقیت اسکایپ بود. این پلتفرم در سال 2011 به مایکروسافت فروخته شد.

نتفلیکس (Netflix)

این استارتاپ ابتدا به‌عنوان یک سرویس اجاره DVD فعالیت می‌کرد؛ سپس به یک پلتفرم استریمینگ تبدیل شد. این استارتاپ با ارائه محتوای متنوع و تولید محتوای اصلی خود، مانند سریال‌های محبوب، موفق به جذب میلیون‌ها مشترک شد. استفاده از داده‌های تحلیلی برای شخصی‌سازی تجربیات کاربران، از دیگر دلایل موفقیت نتفلیکس است.

اسپاتیفای (Spotify)

اسپاتیفای در سال 2006 تأسیس شد و به یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم‌های استریم موسیقی تبدیل شد. این استارتاپ با ارائه مدل اشتراکی و دسترسی آسان به میلیون‌ها آهنگ، تجربه‌ای بی‌نظیر برای کاربران فراهم کرد. الگوریتم‌های شخصی‌سازی و پخش موسیقی بدون وقفه نیز از عوامل اصلی موفقیت اسپاتیفای هستند.

ترکیب نوآوری، استفاده از تکنولوژی، شناخت نیازهای بازار و ارائه تجربه کاربری از عوامل موفقیت این استارتاپ‌ها هستند. هر یک از این شرکت‌ها با شناخت درست از بازار و توانایی تطبیق با تغییرات، به برجسته‌ترین نام‌ها در صنایع خود تبدیل شده‌اند.

راه اندازی استارتاپ در ایران

چالش‌های راه ‌اندازی استارتاپ در ایران

در ادامه، محدودیت‌های راه اندازی استارتاپ در ایران را بررسی می‌کنیم:

محدودیت‌های اقتصادی

از مهم‌ترین چالش‌های هر کسب و کار، نوسانات اقتصادی و تحریم‌ها است! این شرایط باعث ایجاد بی‌ثباتی در بازار می‌شود و به کاهش قدرت خرید مردم و عدم اطمینان در سرمایه‌گذاری‌ها منجر می‌شود. همچنین می‌تواند بر جذب مشتری تأثیر بگذارد.

دسترسی به منابع مالی

استارتاپ‌ها معمولا با چالش‌هایی در تأمین مالی روبه‌رو هستند. در ایران، سرمایه‌گذاران و وام‌های بانکی به‌سختی در دسترس‌اند. این محدودیت‌ها می‌تواند بر سرعت رشد و توسعه استارتاپ‌ها تأثیر منفی بگذارد.

رقابت شدید

با افزایش تعداد استارتاپ‌ها، رقابت در بازار فزونی یافت. بسیاری از استارتاپ‌ها در حوزه‌های مشابه فعالیت می‌کنند، که این امر جذب مشتری و حفظ سهم بازار را دشوار می‌سازد. نوآوری و تمایز در خدمات و محصولات حیاتی است.

عدم وجود زیرساخت‌های مناسب

زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات در برخی مناطق ایران هنوز به سطح مطلوب نرسیده‌اند. این موضوع می‌تواند بر کارایی استارتاپ‌ها تأثیر بگذارد و ارائه خدمات آنلاین را با چالش مواجه کند.

هزینه راه اندازی استارتاپ

در مراحل مختلف راه اندازی استارتاپ، هزینه‎ های مختلفی برای شما به عنوان موسس وجود دارد؛ که لزوما همه‎ی آن‌ها در ابتدای مسیر قابل پیش‌بینی نیستند. برای راه اندازی کسب و کار استارتاپی خودتان، باید به این هزینه‌ها فکر کنید. از جمله این هزینه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اجاره یا خرید مکان
  • دریافت مجوزها و ثبت ایده
  • استخدام نیروها
  • ثبت هاست و ساخت وب‌ سایت
  • حقوق و دستمزد نیروهای مختلف
  • بیمه نیروها
  • هزینه تحقیقات بازار
  • خرید یا تولید محصول
  • هزینه‏ های ارسال

اگر شما هم قصد دارید کسب و کار استارتآپی راه بیندازید کافی است این کار را به شرکت مهرگان بسپارید که سابقه بالایی در این زمینه دارد.

سخن پایانی

مراحل راه اندازی استارتاپ مانند یک راه پله‌ی مارپیچ است؛ باید قدم به قدم مسیر آن را طی کنید و به دنبال راه میانبر نباشید. البته گاهی بعضی از ارتباطات و مهارت‌ها می‌تواند به شما کمک کند چند پله را پشت سر هم طی کنید. اما باز هم نباید از مسیر اصولی راه اندازی استارتاپ خارج شوید. در این مطلب گام‌های راه اندازی استارتاپ، هزینه راه ‌اندازی استارتاپ در ایران و نمونه استارتاپ‌های موفق را بررسی کردیم. امید است این مطلب برای شما مفید واقع شود. شما عزیزان می‌توانید نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در قسمت دیدگاه‌های سایت، با ما در میان بگذارید.